Klassisk senapssill
Senapssill är en klassisk inlagd sill som de flesta äter till påsk och jul, men även till midsommar. Senapssill är enkelt att göra själv, använd den senap som du tycker bäst om. Att lägga in sill själv är inte varken svårt eller tidskrävande, och det smakar så mycket bättre än färdigköpt sill! Dessutom kan du välja din favoritsenap så att sillen blir precis som du vill ha den.
Senapssillen är självklar på julbordet och påskbordet, men den är minst lika god på midsommar tillsammans med kokt färskpotatis. Och serverar du en hemmagjord senapssilll blir gästerna dessutom garanterat imponerade!
Tips till senapssillen:
- Inlagd sill - Till buffén är det trevlig att ha flera olika sorters sill. Testa även att göra egen inlagd sill. Enkelt att göra och väldigt gott att äta!
- Julmat - Förutom sill finns det mycket annat som är gott på julbordet. Vi har 15 olika tips på julmat till dig. Kanske är du sugen på att testa något nytt i år. Vad sägs om gravlaxsås, gubbröra eller en krämig Janssons Frestelse.
- Dijonsenap - En riktigt klassiker på julbordet är senapen. Vi säljer Dijonsenap av hög kvalitet. Ekologisk, slät och len.
- Cidervinägersenap - Har du inte testat Cidervinägersenap än så är det dags nu. Cidervinägersenap är en grovkornig senap som passar väldigt bra tillsammans med fisk.
Recept senapssill
- Förberedelser: 30 minuter
- Tillagning: 24 timmar
- Klart på: 1 dygn
- 4 portioner
- Julmat
- 250 kcal
Ingredienser
- Sillen
- 1 burk (420 gr) urvattnade sillfiléer
- 2 rödlökar, i tunna skivor
- 0,5 dl hackad dill
- Lag:
- 1 dl ättiksprit (12%)
- 1 1/2 dl socker
- 5 grovt krossade kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 5 kryddnejlikor
- Senapssås
- 1 dl matolja
- 3 msk senap
- 2 msk socker
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 dl hackad dill
Gör såhär
-
Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem i en glasburk med lock tillsammans med löken och dillen.
-
Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp.
-
Låt lagen kallna och häll den över sillen. Låt sedan sillen stå ett dygn.
-
Senapssås: Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis, under vispning (använd elvisp).
-
Blanda i dillen och smaka av med salt och peppar
-
Efter ett dygn när sillen är färdigmarinerad silas lagen bort. Blanda sedan sillen med senapssåsen. Låt den stå ytterligare ett par timmar innan du serverar.
Hur lång hållbarhet har senapsill?
Lyckas med mat tipsar!
- Välj den senap du tycker om när du gör senapssill, men det är även gott att blanda lite olika senap! Blanda t.ex. lite dijonsenap med grovkornig senap, eller en söt senap med en lite starkare.
- Lägg din senapssill i en fin burk och ta med som present när du går på julbord, påskbord eller midsommarmiddag!
- Test lägga i äpplen i senapssillen, detta är riktig gott! Riv äpplena fin så det nästan blir en pure. Beroende på vilken typ av äpplen du använder kan du behöva öka eller dra ner på såväl sockret som vinägern. Om du använder sött äpple behöver du mindre socker, syrligt äpple mindre vinäger.
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Bakingbyhiba
Väldigt fint utbud av sortiment